VSZT 2005/2 Hírlevele
Fajtatulajdonosok és nemesítők figyelmébe!

 

A VSZT e-mailel rendelkező tagjai számára megküldött hírlevél

Aki nem kapott hírlevelet, de a jövőben szeretne, kérjük küldje el nevét, cégnevét, illetve azt az e-mail címet, ahova a hírlevelet kapni szeretné a kisvardai.vetomag@hu.inter.net e-mail címre.

 

Az újdonság megítélésének követelményei az EU új tagországaiból közösségi növényfajta oltalomra bejelentett fajták esetében.

 

Azon nemesítők, akik fajtájukat Közösségi Növényfajta Oltalomban kívánják részesíteni és az EU volt 15 tagállamán kívül 4 évet meghaladóan nem volt az adott fajta kereskedelmi forgalomban, még 2005. április 30-ig megtehetik. Ezt követően az új 10 tagállamban forgalmazott fajtákra is az 1 éves szabály érvényes.

 

Hír a CPVO hivatalos honlapjáról származik:

 

A növényfajták újdonságának kérdéséről a CPVO (Közösségi Növényfajta Hivatal) Alap Rendeletének 10 cikkének 1 bekezdése foglakozik. Mivel ez újonnan csatlakozó országok esetében félreértelmezhető a CPVO a következő értelmezést tette közzé:

 

a) A nemesítő közösségi növényfajta oltalomra jelenthet be fajtát, ha az adott fajta egy éven túl nem volt kereskedelmi forgalomban a Közösség jelenlegi területén.

 

b) Az új tagországok nemesítői csatlakozását követő egy évig terjedően 2004.04.30-ig. növényfajta oltalomra jelenthetnek be fajtát, ha a bejelentéskor az oltalomra váró fajta egy évet meghaladóan nem volt kereskedelmi forgalomban a korábbi 15 tagország területén és négy évet meghaladóan (szőlő, gyümölcs- és díszfák esetében 6 ez az időszak 6 év) kereskedelmi forgalomban a korábbi 15 EU tagország területén kívül.

 

A 10. cikk nem teljesen egyértelmű, de a következőképpen magyarázható: Az új tagországok területei 2004.05.01-vel a Közösség területét képezik. Ez alapján világos lenne, hogy a forgalmazás az új tagállamokban a csatlakozás után egyben a közösség területén történő forgalmazás is. Azonban a 10 cikk szerint az új tagországok területei csak a csatlakozást követő 1 év múlva számítanak a Közösségi területnek.

 

c) 2005.05.01. után a közösségi oltalmi bejelentésekre, ugyanazon szabályok fognak vonatkozni az új tagországokból bejelentett fajták esetében is, mint az EU 15-ben bejelentettekre, tehát az „egy éves szabály” ahogy azt a 10(1)(a) Alap Rendelet kimondja.

 

Angol nyelvű eredeti forrás : http://www.cpvo.fr/documents/News/FaqsEnlargement.pdf  (14. pontja).


A témában további információk találhatók a CPVO honlapján www.cpvo.fr

 

Egységes EU adatbázis a növényfajták elnevezésére

A jövőben a fajtaneveket tartalmazó egységes Uniós adatbázis fog működni a CPVO (Közösségi Növényfajta Hivatal) koordinációjával. A kereshető adatbázis segíthet abban, hogy a nemesítők a névválasztáskor kiszűrjék az esetleges azonosságokat. Az adatbázis működtetésében az Európai Unió szorosan együttműködik az UPOV-val, ezáltal a nem EU országok fajtaneveit is tartalmazza majd az adatbázis. A Növényfajta adatbázis várhatóan 2005. márciusától lesz elérhető.
 

          © VSZT 2015. | © Web:

A böngésződben cookie-kat (adatfájlokat) tárolunk a felhasználói élmény javítása érdekében. További információk