COMPASS

Tanulmány a neonokotionoid

hatóanyagú csávázószerek

betiltásának hatásáról

 

A Humboldt Élelmezési és Mezőgazdasági Fórum (HFFA) ma tette közzé a neonikotinoid típusú rovarölő szeres vetőmagcsávázás társadalmi-gazdasági és környezeti hozzájárulásáról szóló első átfogó jelentését.

 

Az Európai Vetőmag Szövetség (ESA), a Copa-COGECA (Európai Gazdaszervezet) és az Európai Növényvédelmi Szövetség (European Crop Protection Association, ECPA) által támogatott, a Bayer Crop Science és a Syngenta által finanszírozott jelentés az első olyan teljes körű tanulmány, mely a neonikotinoid típusú csávázószerek Európai szintű jelentőségét vizsgálja.

 

A kutatásért felelős csoport 2012 végén vizsgálata a technika társadalmi-gazdasági és környezeti hozzájárulását az Európai Unió eredményeihez. A főbb növényfajokról a jelentősebb országokban gyűjtöttek adatokat szakértők és termelők segítségével. A jelentés rámutat a neonikotinoidos csávázás modern mezőgazdaságban betöltött jelentős szerepére, és arra, hogy milyen következményekkel járna, ha a technológia a továbbiakban nem lenne elérhető.

 

A jelentés szerint a neonikotinoidos csávázás több mint évi 2 milliárd euróval járul hozzá a mezőgazdasági hozamokhoz, és 1 milliárd euróval csökkenti az EU termelési költségeit. A termelők számára – összehasonlítva a rovarölőszeres kezelés teljes elhagyásával – a neonikotinoidok éves szinten 4 milliárd euró többletet eredményeznek.

 

További információk a következő címen érhetők el: www.neonicreport.com.

Az oldal magyar nyelvű fordítása folyamatban van, hamarosan elérhető lesz.

 

          © VSZT 2015. | © Web:

A böngésződben cookie-kat (adatfájlokat) tárolunk a felhasználói élmény javítása érdekében. További információk