ESTA forum 2014.05.22.

ESTA fórum - 2014. május 22.

 

 

Fórum a vetőmagcsávázás európai minőségbiztosítási rendszeréről, az ESTA-ról

 

Az SGS bemutatása - Baloghné Kiss Ágota előadása

 

Várható változások a csávázás szabályozásában - Dr. Ruthner Szabolcs előadása

 

Csávázott vetőmag leporlás mérése Heubach pormérővel - Bokor Péter és Molnár Tímea előadása

 

Az ESTA szabvány és a változások - Erdélyi Zsolt előadása

 

ESTA pre-audit Nagyigmándon - Németh Krisztina előadása

 

Galéria

 

A VSZT éppen egy évvel ezelőtt tartotta első ESTA tréningjét, melynek az volt a célja, hogy a magyarországi hibridüzemek minőségbiztosításért felelős munkatársai gyakorlati információkat szerezhessenek az ESTA audit feltételeiről. Az azóta eltelt idő alatt változott a jogszabályi háttér, ill. kissé változott maga a szabvány is. Ezért a VSZT és a tanúsítást végző SGS Hungária Kft. időszerűnek látta egy újabb konferencia megszervezését annak érdekében, hogy a hibridüzemek munkatársai naprakész információkat szerezhessenek a minősítéssel kapcsolatosan.

 

Május 22-én nagyszámú érdeklődő részvételével került megrendezésre a II. ESTA Fórum, ahol a vetőmagüzemek és a fajtatulajdonosok is képviseltették magukat.
Elsőként Baloghné Kiss Ágota, az SGS Hungária Kft. mezőgazdasági szolgáltatások és fogyasztási cikkek ellenőrzésének üzletágvezetője tartott előadást. Bemutatta az SGS cégcsoport felépítését, munkáját, ezen belül pedig kiemelte a mezőgazdasági szolgáltatások üzletágat, amely a teljes előállítási lánc számára biztosít minőségellenőrzést és tanúsítást.
Ezután Ruthner Szabolcs, a VSZT ügyvezetője tartott tájékoztatást a jogszabályi változásokról, az ESTA rendszer bevezetéséről, működésének hátteréről és terjedésének üteméről. Az Európai Vetőmag Szövetség (ESA) által kidolgozott minőségbiztosítási rendszer, az ESTA szabvány alapját a jól működő európai gyakorlat jelentette. Európa szerte már 32 vetőmagüzem rendelkezik ESTA minősítéssel, a legtöbb üzem kukoricára, repcére és napraforgóra szerezte meg a tanúsítványt, de néhány üzem – főként Franciaországban – már kalászos növényekre vonatkozó tanúsítással is rendelkezik. Emellett tájékoztatta résztvevőket a neonikotinoid hatóanyagú csávázószerek korlátozására vonatkozó jelenlegi jogszabályi helyzetről.
Az általános bevezető előadások után Erdélyi Zsolt, az SGS Hungária Kft. auditora ismertette az ESTA szabvány változásait, ill. a tanúsítással kapcsolatos eddigi magyarországi tapasztalatokat. Az ESTA szabványt minden évben áttekinti az ESA, és a tapasztalatoknak megfelelően javítja, frissíti. A szabvány új verziója nem tartalmaz jelentős változást, és idén július 1-jén lép hatályba. A tanúsítással kapcsolatos tapasztalatok ismertetése után a közönség soraiban kérdésként merült fel, hogy ha egy vetőmagüzem vezetése úgy dönt, hogy meg kívánja szerezni az ESTA minősítést, nagyságrendileg mennyi időbe telik megszerezni azt. Erdélyi Zsolt válaszában hangsúlyozta, hogy ez esetenként változó, nagymértékben függ attól, hogy a vetőmagüzemben milyen szabványok szerint dolgoznak, milyen tanúsítványokkal rendelkeznek. Fontos, hogy az auditornak csávázási időszakban kell vizsgálnia az üzemet. Az eddigi tapasztalatok alapján kb. 5-6 hónap átfutási időt tart reálisnak.
A Bács-Ág Kft. részéről Bokor Péter ügyvezető igazgató és Molnár Tímea laborvezető mutatta be a kecskeméti céget, amely Magyarországon egyedüliként végez Heubach tesztet. Ahogyan a 2013. évi 4. lapszámunkban beszámoltunk róla, a Kft. Vetőmagvizsgáló Laboratóriuma a leváló portartalom Heubach pormérő berendezéssel történő mérésére az SGS által akkreditált eljárással rendelkezik, amely illeszkedik az ESTA rendszerébe. A laboratóriumban a vetőmagról leváló porfrakcióból a hatóanyag kimutatása és mennyiségének meghatározása történik.
Nemrégiben a Monsanto nagyigmándi vetőmagüzemében előauditot tartottak az ESTA tanúsítvány megszerzéséhez szükséges felkészülés részeként. Németh Krisztina, a Monsanto minőségbiztosítási koordinátora az előaudit tapasztalatairól számolt be. A tapasztalt hiányosságok javítását követően idén nyárra tervezik az ESTA auditot, tehát várhatóan még az idei évben ESTA minősítést szereznek. Az előadást követően kérdésként merült fel, hogy a vetőmagüzem dolgozói hogyan reagálnak a minősítéssel járó változásokra. Németh Krisztina elmondta, hogy a nagyigmándi üzemben az utóbbi időben nagyon sok változás történt, a dolgozók számára komoly feladatot jelent a változásoknak való megfelelés, de csak idő kérdése, hogy az új gyakorlat napi rutinná váljon.
A program zárásaként Csorba Csaba, a Bayer Hungária Kft. vetőmagcsávázásért és őszi káposztarepcéért felelős menedzsere beszélt a vetéskori porkibocsátás csökkentésének lehetőségeiről. Azzal együtt, hogy vetőmagüzemben a csávázás során egyre hatékonyabb ragasztóanyagokat használnak, és a tárolás, szállítás során minimálisra csökkentik a magok rázkódását, ill. dörzsölődését, a vetés során bizonyos mennyiségű por leválik a vetőmagról és a levegőbe jut. A por elsodródásának csökkentése érdekében a csávázott vetőmagok vetése során deflektor használata kötelező, azonban jelenleg Magyarországon még nagyon kevés helyen alkalmazzák a deflektorokat.
Arra vonatkozóan, hogy az ESTA minősítés mikor válhat előírássá, Csorba Csaba elmondta, várható, hogy a leporlási határértékeket EU szinten teszik kötelezővé, és az előírásnak való megfelelést az ESTA rendszer garantálja. Tehát az ágazatnak előre kell gondolkodnia, az vetőmagüzemeknek érdemes időben megszereznie az ESTA tanúsítványt.

 

 

          © VSZT 2015. | © Web:

A böngésződben cookie-kat (adatfájlokat) tárolunk a felhasználói élmény javítása érdekében. További információk