Hamis vetőmag elleni kampány II

Vigyázat, hamisítják!

Folytatjuk és kibővítjük a Hamis hibrid kukorica vetőmag elleni kampányt


 

 

2010-ben a Vetőmag Szövetség Kukorica szekciója rendkívül sikeres kampányt indított a hamisított hibrid kukorica vetőmagok ellen. A Kampány folyamán igyekeztünk minden érintett kisebb és nagyobb gazdálkodóhoz eljuttatni felhívásunkat, melyben tájékoztatást nyújtottunk arról, hogy hogyan lehet legkönnyebben felismerni a hamisítványokat.
A Kampány során szoros együttműködésben voltunk a vetőmagos cégekkel, az MgSzH-val, illetve a Falugazdász Hálózattal.
Legnagyobb eredményként azt könyveljük el a múlt évből, hogy a gazdálkodók tudatosan figyelnek az apró árulkodó jelekre.
Az előző év sikerein felbuzdulva Szövetségünk úgy döntött, hogy idén is folytatja a tájékoztató, figyelemfelkeltő munkát. Tavaly több bejelentést is kaptunk hibrid napraforgó vetőmaggal kapcsolatban, így az idei Kampányt a kukorica mellett kiterjesztjük a hibrid napraforgóra is. Ebben az évben új szempontok szerint fogalmaztuk meg üzenetünket, a hangsúlyt áthelyeztük arra, hogy a megbízható kereskedőtől, számlával történő vásárlással elkerülhetők a kellemetlen meglepetések.
Az idei év Tájékoztató anyaga a következőkben olvasható:
 


Tájékoztató füzet

 

A hibrid napraforgó és kukorica vetőmagot is hamisítják!!!
Fogjunk össze a vetőmaghamisítók ellen!

 

Magyarországon csak a jogszabályban lefektetett követelményeknek megfelelő, hatóság által ellenőrzött hibrid kukorica és napraforgó vetőmagtételeket szabad forgalomba hozni!


A hamisított vetőmag ismérvei:
 

  • A hamisított vetőmagot akár teherautóról nagy tételben is árusíthatják, vagy kisebb vásárokon, piacokon „csomagtartóból” kínálják.
  • A hamisított vetőmagot a vetőmag piaci áránál olcsóbban ajánlják, esetleg akciós, vagy megmaradt tételként tüntetik fel.
  • A cégjelzéssel ellátott zsákok megtévesztésig hasonlíthatnak az eredetihez.
  • A hamis címke könnyen téphető és a fémzárszám és/vagy a címkesorszám is hibás, nem a címkén szereplő hibridet és vetőmagtételt azonosítja.


A címke tartalma:

A címkék téphetetlen anyagból készülnek, egyedi nyilvántartásúak, sorszámozottak, - az öntapadó típusok kivételével - vízjellel ellátottak, kitöltésük számítógéppel történik. Minden egyes zsáknak, csomagolási egységnek külön azonosító száma van.


A címkehamisítás okirat hamisításnak számít!!
 

Milyen kárt okozhat a hamis vetőmag használata?

Hibridnövények esetében a termény (F2 generáció) visszavetése jelentős terméscsökkenést eredményez.
Hamis vetőmag esetén a zsákban gyakran töredezett, csíraképtelen mag található, ez tovább növeli a veszteségeket.
A csávázás hiánya tovább rontja annak az esélyét, hogy az elvetett mag kicsírázzon, illetve, hogy a kezdeti fejlődése megfelelő legyen.
A genetikai, csírázóképesség és növényvédelmi problémák egyaránt termésveszteséget okoznak, ami együttesen akár a 100%-ot is elérheti.
 

Hamis vetőmag használatával a gazda több kárt okoz magának, mint amennyit megtakarít az „olcsóbb vetőmaggal”!
 

Az Ön legfontosabb teendői annak érdekében, hogy kiváló minőségű vetőmaghoz jusson:
 

  • Csak megbízható kereskedőtől vásároljon vetőmagot!
  • Minden esetben kérjen számlát a vetőmagról, hiszen csak annak segítségével tudja a későbbi vitás esetekben bizonyítani a vetőmag származását!


Teendők, amennyiben gyanús vetőmaggal találkozik:
 

  • Értesíteni az MgSzH megyei Vetőmagfelügyeleti Osztályát (06-1/336-9000), vagy a Vetőmag Szövetséget (06-1/332-5755).
  • Az MgSzH-nál telefonon, illetve a honlapon on-line módon* is lekérdezhető a fémzárszám, és a címkesorszám, amely alapján ellenőrizhető a vetőmag eredete.
  • Hatósági Jegyzőkönyv felvétele elengedhetetlen a bizonyításhoz!Ne feledje: A fémzárolt vetőmag megéri az árát!*http://vigor.mgszh.gov.hu:8080/VigorServerUly/okmany.html

Figyelmeztetés!
Az MgSzH oldalán elérhető adatbázis link a fémzárszám, címkesorszám, és a címke dátuma alapján megmutatja a kérdéses tétel faj-fajta adatait és a Vigorral kiállított okmányait. A program az OMMI és MgSzH által címkézett tételeket tartalmazza 2004.07.01-től folyamatosan, a kiadott ISTA bizonyítványokat 2010.08.20-tól, belföldi okmányt még nem tartalmaz, feltöltése folyamatos. Nem magyar tételek adatait a rendszer nem tárolja.

          © VSZT 2015. | © Web:

A böngésződben cookie-kat (adatfájlokat) tárolunk a felhasználói élmény javítása érdekében. További információk