Küldöttgyűlés 2016.05.04.

VSZT Küldöttgyűlés

2016.05.04.

 

Beszámoló a VSZT utóbbi fél évben végzett tevékenységéről

Takács Géza előadása

 

A Felügyelőbizottság beszámolója

Kovács István előadása

 

Az ISF 2017. évi kongresszusának előkészületei

Pavelka Árpád előadása

 

 

A vetőmag szakma idei találkozója

 

Az idei évben is Martonvásáron, ezúttal május 4-én tartotta Küldöttgyűlését a VSZT. A 2015-ös Küldöttgyűlésen elfogadott új Alapszabály már a megújult Polgári Törvénykönyvvel összhangban szabályozza a szervezet működését, ezért is volt szükség a szakmai találkozó megrendezésére a megszokott őszi időponttól eltérően.

 

Annak ellenére, hogy a legutóbbi Küldöttgyűlés óta alig több mint fél év telt el, Takács Géza elnöki beszámolója alapján – mint ahogy az agráriumban -, a Szövetség életében is zajlottak az események. Előadásában kiemelte a globális élelmiszerhiány, élelmiszerpazarlás és a klímaváltozás közötti összefüggéseket és ezek hatását a mezőgazdaságra, majd bemutatta a VSZT szakigazgatással és szakmai szervezetekkel folytatott szoros együttműködésének eredményeit. Beszámolt a Magyar-Orosz Regionális Mezőgazdasági Fórumon való hazai részvételről, a Közösségi Agrármarketing Kódexhez való csatlakozásról és a Nagoja jegyzőkönyvet érintő aktualitásokról.

Az Elnök ismertette a VSZT aktív részvételét – és annak korlátait - a jogszabály-alkotási folyamatokban, mely során szót ejtett a neonikotinoid hatóanyagú csávázószerre vonatkozó eseti engedély kiadásáról, a Magyar Szabványügyi Testület ülésén való részvételről, a vetőmagos- és a zöldítési támogatásokra vonatkozó rendeletek módosításairól, valamint a szabadalmi törvény módosításának megakadályozásáról. Az évek óta sikeresen folytatott és évről-évre tökéletesített kiemelt programok bemutatása mellett szót ejtett a Vetőmag Újság külsejének megújításáról is, majd részletekbe menően ismertette a Szövetség gazdálkodásának alakulását.

Kovács István az új Alapszabálynak megfelelően beszámolt a Felügyelőbizottság vizsgálatairól a szervezet működésének szabályszerűségét, gazdálkodását és vagyoni helyzetét érintően, melyek során megállapításra került, hogy a VSZT az elmúlt évben is a jogszabályoknak megfelelően végezte a munkáját. A 2015. évi egyszerűsített beszámoló ismertetése során kiemelte, hogy a negatív eredményt a 2017-es ISF kongresszussal kapcsolatos kiadások okozzák, a befektetett erőforrások azonban – a konferenciák eddigi tapasztalatai alapján - várhatóan a 2017-18-as években meg fognak térülni.

Pavelka Árpád, a Nemzeti Szervező Bizottság (NOC) elnöke a Nemzetközi Vetőmag Szövetség (ISF) 2017. évi kongresszusának előkészületeit bemutatva elmondta, hogy ugyan a Szövetség számos olyan javaslatot tett az ISF felé, amellyel nagyobb teret kaphatott volna Budapest értékeinek és szépségeinek bemutatása a kongresszus résztvevői számára, azonban a rendkívül kötött szabályzat miatt ezek csak részben kerültek beépítésre a megvalósítási tervbe. A NOC elnöke bemutatta a rendezvény tematikáját, logóját és az ISF-fel, illetve az általuk megbízott svájci rendezvényszervező céggel közösen kiválasztott helyszínek listáját. Végül felhívta a figyelmet a szponzorációs lehetőségekre, amelyek egyedülálló promóciós lehetőségeket kínálnak a hazai cégek számára, hiszen legutóbb 1983-ban volt Magyarországon hasonló esemény, ráadásul a jelenlegire szokatlanul nagy számú, 2000 fős regisztrált delegáció várható.

A küldöttgyűlés kizárta a VSZT tagjai közül a tagdíj nemfizetése miatt felfüggesztett tagokat, majd a részletes beszámolókat követően - teljes képet kapva a Szervezet működéséről - elfogadta a Felügyelőbizottság 2015. évi beszámolóját a szakmaközi szervezet működésének szabályszerűségéről, gazdálkodásáról és vagyoni helyzetéről, a 2015. évi egyszerűsített beszámolót és az Elnökség jelentését a Szakmaközi Szervezet vagyoni helyzetéről, illetve az az Elnökség beszámolóját a szervezet 2015. évi tevékenységéről.

          © VSZT 2015. | © Web:

A böngésződben cookie-kat (adatfájlokat) tárolunk a felhasználói élmény javítása érdekében. További információk