Küldöttközgyűlés 2014.09.25.

VSZT Küldöttközgyűlés

2014.09.25.

 

 

Beszámoló a Küldöttközgyűlés számára a VSZT 2013. márciusa és 2014. szeptembere között végzett tevékenységéről

Takács Géza előadása

 

A vetőmagágazatot érintő aktuális szabályozási kérdések

Dr. Feldman Zsolt előadása

 

A növénytermesztés közvetlen támogatásai 2015-2020

Dr. Potori Norbert előadása

 

Galéria

 

A vetőmag szakma idei találkozója

 

Szeptember 25-én, Martonvásáron tartotta idei küldöttközgyűlését a VSZT, ahol a két évvel ezelőtti rendezvényhez hasonlóan a szakma aktív szereplői és a nagy múlttal rendelkező, meghatározó, de már visszavonult személyiségei is megjelentek, hogy tájékozódjanak a vetőmagágazat aktualitásairól.

 

Dr. Bedő Zoltán röviden köszöntötte a megjelenteket. Ezt követően a rendezvény hivatalos részére került sor, a küldöttközgyűlés kizárta a VSZT tagjai közül a tagdíj nemfizetése miatt felfüggesztett tagokat, Takács Géza pedig megtartotta elnöki beszámolóját az elmúlt másfél évben elvégzett munkáról. Előadásában kitért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával kötött együttműködési megállapodásra, ill. az annak keretein belül megvalósuló deflektorhasználatot ösztönző programra. Megjegyezte, hogy a korábban a Vidékfejlesztési Minisztériummal kötött stratégiai partnerségi megállapodás megújítása a Földművelésügyi Minisztériummal hamarosan aktuális lesz.

 

A VSZT szakmaközi szervezeti elismerésével járó előnyök minél teljesebb kihasználása érdekében aktuálissá vált a szervezet arculatának megújítása, kommunikációs módszereinek fejlesztése. Ennek érdekében ad-hoc bizottság alakult, mely az új arculatra vonatkozó javaslatot tett az Elnökség számára, valamint kommunikációs stratégiát is kidolgozott. Az Elnökség által elfogadott új arculatot 2015. január 1-jével kezdi használni a szövetség, és ezzel együtt a Vetőmag újság is megújul majd.

 

Az elmúlt másfél évben a VSZT több alkalommal is szervezett fórumot a vetőmagcsávázás európai minőségbiztosítási rendszeréről (ESTA), melynek keretében a magyarországi vetőmagüzemek szakemberei tájékozódhattak a rendszer bevezetésével kapcsolatos aktualitásokról. Az Elnök kitért a VSZT állandó programjaira, a folyamatosan fejlődő, a Gabonatermesztők Országos Szövetségével közösen szervezett posztregisztrációs kísérletekre, a hamisított vetőmag elleni kampányra, valamint a fémzárolt vetőmaghasználatot népszerűsítő szórólapra, mely jól kiegészíti a NÉBIH kampányát.

 

Ezt követően dr. Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára tartott előadást a vetőmagágazatot érintő aktuális szabályozási kérdésekről. Előadásának első részében a magyarországi növénytermesztést, ill. vetőmagtermesztést jellemző néhány adatot mutatott be. A szaporítóanyagokkal kapcsolatos jogszabályi keretekre térve, a prezentáció fontos eleme volt a GM növények Európai Uniós engedélyezésének kérdése. Az Európai Bizottság legutóbbi, az engedélyezésre vonatkozó javaslata szerint az egyes tagállamok maguk dönthetnek arról, hogy területükön lehet-e genetikailag módosított növényfajtákat köztermesztésbe bocsátani. Az előadás végén rövid ismertető hangzott el a közvetlen támogatások rendszeréről, kiemelve a zöld komponensre vonatkozó szabályokat.

 

Végül, de nem utolsósorban dr. Potori Norbert, az Agrárgazdasági Kutató Intézet agrár- és vidékpolitikai igazgatója tartott tájékoztatást a 2015 és 2020 közötti termeléshez kötött támogatásokról konkrét adatokat felvonultatva a főbb növényekre, növénycsoportokra vonatkozóan. Előadásában kiemelte azokat a fontos tudnivalókat, amelyek a vetőmag ágazat számára nyújtanak lehetőséget az elkövetkező öt éves támogatási ciklusban.

 

Ahogyan két éve, idén is egy közös fotóval zárult a rendezvény, amelyen a szakma múltja és jelene egymás mellett látható.

 

 

NN.

          © VSZT 2015. | © Web:

A böngésződben cookie-kat (adatfájlokat) tárolunk a felhasználói élmény javítása érdekében. További információk