Küldöttközgyűlés 2015.10.28.

VSZT Küldöttközgyűlés

2015.10.28.

 

Beszámoló a VSZT utóbbi egy évben végzett tevékenységéről

Takács Géza előadása

 

A vetőmagágazatot érintő aktuális kérdések

Dr. Feldman Zsolt előadása

 

Konfliktusok, válságok, remények az Orosz föderációban és a FÁK régióban

Gyabronka Tibor előadása

 

 

A vetőmag szakma idei találkozója

 

Az idei évben is Martonvásáron, ezúttal október 28-án  tartotta küldöttközgyűlését a VSZT, ahol a tavalyi rendezvényhez hasonlóan a szakma aktív szereplői és a nagy múlttal rendelkező, meghatározó, de már visszavonult személyiségei is megjelentek, hogy tájékozódjanak a vetőmagágazat aktualitásairól.

 

Dr. Marton L. Csaba rövid köszönését követően a rendezvény hivatalos részére került sor: a küldöttközgyűlés döntött a VSZT tevékenységének további folytatásáról, kizárta a VSZT tagjai közül a tagdíj nemfizetése miatt felfüggesztett tagokat, majd elfogadta az Alapszabály módosítását, amelyre a Polgári Törvénykönyv megváltozása, illetve az adatszolgáltatással kapcsolatos szabályok szigorítása miatt volt szükség.

Takács Géza megtartotta elnöki beszámolóját az elmúlt évben elvégzett munkáról. Előadásában ismertette a változó időjárás hatásait a mezőgazdaságra, majd bemutatta a VSZT szakigazgatással és szakmai szervezetekkel folytatott szoros együttműködésének eredményeit. Beszámolt a 2014. novemberében megrendezett Török-Magyar Vetőmagos Konferenciáról, a Kazah minisztériumi szakemberek magyarországi látogatásáról, illetve a VSZT kitartó érdekvédelmi tevékenységéről az ágazatot érintő jogszabályi változások terén, de szót ejtett a Szekció Bizottságok szerteágazó munkájáról is.

Az Elnök bemutatta a VSZT évek óta sikeresen folytatott és évről-évre tökéletesített kiemelt programjait: az idei évben a kalászosokra is kiterjedő ESTA projekthez való hozzájárulást, a 9. éve tartó kukorica- és búza posztregisztrációs kísérleteket, valamint a fémzárolt vetőmag használatát népszerűsítő és a hamis vetőmagok elleni kampányt. Mindemellett az idei évben a honlap megújítása és a 77. OMÉK-on való részvétel is hozzájárult a Szövetség munkájának népszerűsítéséhez, azonban a legnagyobb érdeklődés a 2017-es budapesti Vetőmag Világkongresszus előkészületeinevel kapcsolatosan tapasztalható, amely rendezvény hazánkra irányítja az egész világ vetőmaggal foglalkozó szakembereinek a figyelmét.

A beszámolót követően dr. Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára tartott előadást a vetőmagágazatot érintő aktuális szabályozási kérdésekről. A magyarországi vetőmagtermesztés helyzetének bemutatása után a vetőmagtörvény egyes végrehajtási rendeleteinek módosításáról, a GMO mentesség („köztermesztési javaslat csomag”) elfogadásáról, Nagojai Jegyzőkönyv hazai végrehajtásainak körülményeiről beszélt, majd az ágazatot érintő támogatások eddig tapasztalatairól és a tervezett támogatások részleteit osztotta meg a hallgatósággal. Bemutatta a 2014-es évben elindított NAK-NÉBIH fajtabemutatók rendszerét, részletesen beszélt a GMO ellenőrzések tanulságairől - kiemelve a VSZT-vel történő jó együttműködést -, és vázolta a minisztérium előtt álló feladatokat az innováció és kutatás-fejlesztés terén.

Végül, de nem utolsósorban Gyabronka Tibor, a FÁK Üzleti Klub elnöke tartott érdekes előadást a klub tevékenységéről, az orosz-FÁK régió piacának működéséről és a gyakorlati tapasztalatokról. A magyar-orosz gazdasági kapcsolatok jellemzése során részletesen ismertette a jelenlegi és a várható helyzetet, és hasznos tanácsokkal szolgált a régióban kereskedni kívánó kollégák számára.

 

Ahogyan két éve, idén is egy közös fotóval zárult a rendezvény, amelyen a szakma múltja és jelene egymás mellett látható.

          © VSZT 2015. | © Web:

A böngésződben cookie-kat (adatfájlokat) tárolunk a felhasználói élmény javítása érdekében. További információk