Már Budapestre készül a vetőmag világ

Megkezdődött a visszaszámlálás a 2017-es budapesti ISF Világkongresszusra

 

Az uruguayi Punta Del Este adott otthont a Nemzetközi Vetőmag Szövetség (ISF) idei világkongresszusának. A magyar Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács képviselői a következő évi kongresszus rendezőjeként itt vették át az ISF zászlaját, s ezzel megkezdődött a visszaszámlálás a május 22-24. között rendezendő budapesti világrendezvényre.

 

Az uruguayi fővárostól, Montevideótól 130 kilométerre fekvő Punta Del Este felkapott üdülőhely az óceán partján, bár ebben az időszakban hűvös ősz várta az idei kongresszusra 64 országból érkezett 1100 vendéget.

Uruguay Dél-Amerika második legkisebb országa, mindösszesen 3,4 millióan lakják. Ennek ellenére igen komoly agrárgazdasággal rendelkezik, földterületének 90 százaléka alkalmas mezőgazdasági művelésre. A művelés alá vont területe eléri a hárommillió hektárt. Különösen fontos a szója, búza, rizs, kukorica és cirok termesztése. A kiváló földrajzi és klimatikus adottságai miatt meghatározó exportőr a gabona, marhahús, tej, gyapjú, fa és citrus területén. Ezenkívül jelentős a halászati ágazata. Fő kereskedelmi partnerei közé tartozik Kína, az Egyesült Államok és az Európai Unió.

Az idei rendezvényen a Vetőmag Szövetséget Polgár Gábor ügyvezető igazgató és Pavelka Árpád, a jövő évi kongresszus szervezőbizottságának elnöke képviselte. Mint Polgár Gábor elmondta: az idei rendezvényre így nemcsak szakmai szemmel néztek, hanem testközelből figyelhették a rendezők munkáját is. Az itt szerzett tapasztalatok jól fognak jönni a budapesti rendezvény előkészítésénél.

Magyar szempontból az idei kongresszus legfontosabb momentuma az volt, amikor az ISF elnöke Álvaro Eyzaguirre átadta a Nemzetközi Vetőmag Szövetség zászlaját Pavelka Árpádnak, aki köszöntötte a megjelent vendégeket és meginvitálta őket a 2017-es budapesti ISF világrendezvényre. A „Growing Beyond Bridges” – „A fejlődés összeköt” szlogen szellemiségében Budapest kiváló programokkal várja jövőre a szakembereket a világ minden részéből.

Az idei konferencia alatt magyar pavilon is fogadta a látogatókat, akik jelentős érdeklődést tanúsítottak a magyar főváros és a vetőmag helyzetünk iránt. Itt a rendezvény hivatalos szórólapját és a Magyarországot népszerűsítő kiadványokat is kaphattak.

Az idei rendezvény szakmai tematikájának középpontjában fontos ágazati kérdések álltak. A becslések szerint a világ vetőmag piaca 2020-ra 92 milliárd dolláros forgalmat bonyolít le, s az ágazat egyre nagyobb szerepet tölt be. Alvaro Eyzaguirre, az ISF elnöke kifejtette: a következő években kulcskérdés lesz, hogy a népesség növekedésével egyenesen arányosan növekvő élelmiszerigényekhez az élelmiszerlánc első elemeként megjelenő vetőmag szektor miként tud alternatívát biztosítani. A különösen az ázsiai országokból érkező igényekhez innovatív növénynemesítés, hatékony globális kereskedelmi csatornák, magas szintű élelmiszerbiztonsági feltételek kellenek.

Az előadók arról is beszámoltak, hogy továbbra is elsődleges cél a nemzetközi vetőmag kereskedelem ösztönzése, az adminisztratív akadályok lebontása, a vetőmag szabályozások egyszerűsítése és egységesítése. Érdekes és informatív előadásban mutatták be a keresztféléves vetőmag előállítás piaci szerepét és jelentőségét, amelyet nemcsak az észak-amerikai, hanem az ázsiai és európai nemesítők és fajtatulajdonosok is évről-évre növekvő mértékben vesznek igénybe.

Szellő Gábor

(A cikk a Vetőmag újság 2016. évi 2. számában jelent meg.)

          © VSZT 2015. | © Web:

A böngésződben cookie-kat (adatfájlokat) tárolunk a felhasználói élmény javítása érdekében. További információk