sajtóközlemény GMO jelenlétről

Sajtóközlemény

a vetőmagokban a hatóság által esetenként kimutatott GMO jelenlétrőlÁltalánosan elfogadott, hogy a vetőmagtermesztés a magyar mezőgazdaság jelentős, nagy hagyományokkal rendelkező ágazata. A vetőmag kiinduló pontja és döntő mértékben meghatározója a növénytermesztési tevékenység sikerének.
 

A vetőmag-forgalmazás és -előállítás szigorú jogszabályi keretek között folyik. A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács meggyőződése, hogy mind a hazai vetőmagpiacnak, mind az ott tevékenykedő cégeknek alapvető érdeke a vonatkozó jogszabályok betartása és a jogkövető magatartás.
 

A vetőmagszakma ismeri és tudomásul veszi az agrárkormányzat azon törekvését, amely hosszútávon fenn kívánja tartani hazánk GMO-mentes státuszát. A cégek ezért szigorú minőségbiztosítási rendszerekkel dolgoznak, kiemelten odafigyelnek arra, hogy GMO tartalmú vetőmagtétel ne kerüljön Magyarországra, még véletlenszerűen sem. A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a cégek ilyen irányú tevékenységét elismeri és támogatja.
 

Az idei évben a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) által végzett vizsgálatok során több esetben is GMO jelenlétet mutattak ki, melynek következtében a növényállomány megsemmisítését rendelte el a hatóság. Tény ugyanakkor, hogy a vetőmagcégek az importból származó vetőmagokat nemzetközileg akkreditált laboratóriumban tételes GMO vizsgálatban részesítik, és kizárólag negatív eredmény birtokában hozzák azokat forgalomba. Mivel szakmai szempontból nem vitatható, hogy a mintavételi és a mérési metodika minden esetben, szükségszerűen magában hordozza a mérési hiba lehetőségét, a leggondosabb eljárás mellett is előfordulhat, hogy két labor eredménye különbözik egymástól.
 

A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács többször kifejtett álláspontja szerint a vetőmagágazat alapvető érdeke olyan akkreditált hatósági laboratóriumi rendszer kialakítása és működtetése, amely megfelel a nemzetközi standardoknak, és amelynek transzparens gyakorlatában garantált, hogy vizsgálati eredményei – mivel mintavételi és vizsgálati metodikája megfelel a nemzetközi normáknak – megbízhatóak és a legkevésbé vitathatóak. Osztjuk azt az álláspontot, amely szerint el kell kerülni, hogy bizonytalan mérési eredményekre hivatkozva esetleg nem GMO-mentes termesztési kép alakuljon ki Magyarországról. Kívánatosnak tartjuk ugyanakkor azt is, hogy az illetékes hatóság GMO vizsgálati eredményeit még a vetési időszak előtt hozza nyilvánosságra, csökkentve ezzel megállapításainak lehetséges negatív következményeit.
 

A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szükségét látja olyan szakmai konzultációnak, amelynek keretében a jogalkotó, a hatóság és a cégek képviselői áttekintik a vetőmag GMO-mentességéhez kapcsolódó jogalkotási, jogalkalmazási és gyakorlati problémákat.


Budapest, 2011.07.13.

 

Letölthető változat

          © VSZT 2015. | © Web:

A böngésződben cookie-kat (adatfájlokat) tárolunk a felhasználói élmény javítása érdekében. További információk