Friss betakarítási eredmények
Franciaországból

 

A La France Agricole agrármagazin internetes portálja október közepén számolt be a 2005. évi franciaországi betakarítások eredményeiről. A cikkből is kitűnik, hogy jelentősebb termésvisszaesés csak a kukoricánál volt tapasztalható, de a franciaországi szárazság a többi kultúránál is éreztette hatását.

 

A következőkben részletezzük, hogy milyen évet zártak idén a francia gazdák.

 

A lágy búza idei termése 34,9 Mt volt, ami 7%-al kevesebb, mint a 2004. évi termés, de 3%-al több, mint az utolsó 5 év átlaga. Ez a csökkenés az összes régiót érintette 10 q/ha a veszteség Picardie és Champagne-Ardenne régiókban, 9 q/ha Nord-Pas-de-Calais, Haute-Normandie, Ile-de-France et Bourgogne–ban és 8q/ha Lotaringiában.
A kemény búza termésátlaga is 3q/ha-al csökkent.

 

Az árpatermés 10,3 Mt volt, ami megegyezik az elmúlt öt év terméseredményeivel, de a 2004. évihez képest 6%-os a visszaesés. Ez árpa típusokra lebontva mintegy 4%-os termésveszteséget jelent az őszi árpa (7,1 M t) és 8%-os a tavaszi árpa esetében.

 

A szárazság talán a kukoricánál éreztette leginkább hatását, a szemeskukorica termés 13,1 Mt, ami 20%-os veszteség az előző évhez képest. A nyári szárazság következtében országos átlagban 10q/ha veszteséget lehet számolni, ami az egyes régiókban a következőképpen alakult: 25 q/ha Poitou-Charentes-ban, 15 q/ha Pays de la Loire-ban , 13 q/ha Aquitaine –ban és 8 q/ha Bretagne-ban.

 

A silókukorica területének mintegy 2%-os gyarapodása tapasztalható az előző évihez képest, ennek egyik oka a szárazság, a másik pedig az EU támogatási formák megváltozása miatti termelési szerkezetváltás.

 

A repcénél mind terület, mind termésátlag (36 q/ha) tekintetében az idei rekord év volt Franciaországban, így az összes termés 4,4 Mt.

 

Ezzel szemben a napraforgótermés 2%-al 1,4 Mt–ra csökkent. A hektáronkénti termésátlag átlagosan 2q-val csökkent.


 
Forrás: La France Agricole: Récoltes 2005 : la forte chute du rendement se confirme pour le maïs (ministère)
14/10/05

          © VSZT 2015. | © Web:

A böngésződben cookie-kat (adatfájlokat) tárolunk a felhasználói élmény javítása érdekében. További információk