Európai Kukorica Termesztés Szövetségének /C.E.M.P./ konferenciáján elhangzott előadás anyaga

 

Vetőmag Szövetség és Terméktanács „Vetőmag” c. folyóiratának 2004/4 számában egy beszámolót közöltünk az AGPM (Francia Kukorica Szövetség) által rendezett 55. Kukorica Kongresszusból. A cikkből hely hiány miatt kimaradt ábrák ezen a helyen letölthetők.

 

 

 

 

A világ kukorica termesztő területeiből az Európai Unió csupán 7%-kal részesedik, sajnos ez érvényesül a WTO tárgyalásokon is. A vetőmag vonatkozásában helyzet már jóval kedvezőbb, hiszen az EU-25-ök az összes szaporító-terület 18%-át adják, emellett a világ első számú exportőre 40%-os részesedéssel.
Szemeskukorica és vetőmag tekintetében Magyarország szerepe jelentős az EU-25-ön belül, az előbbinek 19, az utóbbinak 28 százalék a terület szerinti részesedése és ez mindkét területen Franciaország után a második helyet jelenti. Az Unión belül legnagyobb részesedése hazánknak azonban a csemegekukorica tekintetében van, ahol a terület szerinti részesedés 36%-os.
A csatlakozásnak és az idei rekordterméseknek köszönhetően a kibővült Unió szemeskukoricából önellátóvá vált, vetőmagból pedig az előállítás mértéke meghaladja a felhasználást. Ez változás a korábbi prognózisokhoz képest, mely az említett két árucsoport tekintetében belső hiányt jósolt.

 

 

 

A jelentés a továbbiakban az egyes Uniós országokon végighaladva részletesen elemzi azok kukoricatermesztésének helyzetét számokban. Figyelemre méltó változás a közelmúlthoz képest, hogy a nemesítés és a globális felmelegedés hatására kukorica termesztés északi határa kitolódott, már Dániában és Angliában is megindult a silókukorica termesztés 100-100 ezer hektáron.

 


 

  

          © VSZT 2015. | © Web:

A böngésződben cookie-kat (adatfájlokat) tárolunk a felhasználói élmény javítása érdekében. További információk