Csávázott, fémzárolt vetőmagok csomagolóanyagainak
visszagyűjtési kötelezettsége

 

2002. év májusában megjelent a 94/2002. (V. 5.) Kormányrendelet, amely meghatározta, hogy a csomagolási hulladék visszagyűjtésének, újrahasznosításának, ártalmatlanításának kötelezettje a gyártó, import esetén a termék első forgalomba hozója.

 

A kormányrendeletben előírt kötelezettség valamennyi szakmára vonatkozik. A növényvédő szerrel szennyezett csomagolóanyag hulladékok visszagyűjtését az FVM 103/2003 (IX. 11.) sz. rendelete szabályozza.

 

A növényvédő szerrel szennyezett csomagolóanyagok visszagyűjtésének és ártalmatlanításának koordinálására alakult meg a CSEBER Kht. 2003. január 1.-én. A Kht. valamennyi magyarországi növényvédő szer gyártótól és importőrtől – szerződés alapján hasznosítási díj fejében – átvállalja és teljesíti a visszagyűjtési, ártalmatlanítási, adatszolgáltatási kötelezettségeket. A Cseber Kht. tagjai 100 % termékdíj-mentességben részesülnek.
A csávázott vetőmagok csomagolóanyagai fenti rendeletek hatálya alá esnek, azaz ezek a csomagolóanyagok is növényvédő szerrel szennyezettek, ezért a csávázott, fémzárolt vetőmagok előállítói, importőrei is kötelezettek. 2007. január 1.-től a Cseber Kht.- mint koordináló szervezet – hajlandó e kötelezettségeket Önöktől is átvállalni.

 

Kik a kötelezettek?
Azok a csávázott vetőmag előállítók, importőrök, akik a terméket először hozzák forgalomba. Tehát, ha valaki csak saját üzeme számára állít elő vetőmagot, az nem tartozik ebbe a körbe.

 

Mi a további teendője a kötelezettnek?


1. Valamennyi kötelezettel a Cseber Kht. hasznosítási és termékdíj-átvállalási szerződést köt. Ezeket a szerződéseket a Cseber Kht. bejelenti, jóváhagyatja a KVVM-el, valamint a Környezetvédelmi Főfelügyelőséggel.

 

2. A szerződések megkötéséhez, kérem, vegye fel a kapcsolatot a Cseber Kht.-val (Lantos Péter ügyvezető igazgató, tel: +(1) 340-5411, 0630/9507-637, peter.lantos@cseber.hu), közölje, hogy 2006. évben milyen fémzárolt vetőmagot hozott forgalomba, milyen kiszerelésben, és mennyiségben. Közölje továbbá a csávázott vetőmag csomagolóanyagát (papír, műanyag, big bag, konténer) és egy db csomagolóanyag  súlyát.


3. Cseber Kht. a megküldött adatok alapján külön-külön elkészíti és a kötelezetteknek aláírásra megküldi a szerződéseket.


4. Cseber Kht. tervezett hasznosítási díja, (amely fedezi a begyűjtés, ártalmatlanítás, adatszolgáltatás költségeit)

Műanyag (PP) zsák   0,6 Ft/kg töltött súly
Papír zsák    1,0 Ft/kg töltött súly
Takarófólia    0,0 Ft
Raklap     0,0 Ft

 

5. További előnye a Cseber Kht.-hoz való csatlakozásnak, hogy Önök mentesülnek az APEH felé történő termékdíj bevallási kötelezettség alól is.

 

6. A 2007. január 1.-től érvénybe lépő szerződéseket legkésőbb november végéig a Cseber Kht.-nak el kell juttatnia a KVVM-be, ezért kérem, hogy a kapcsolatot mihamarabb felvenni szíveskedjenek.          © VSZT 2015. | © Web:

A böngésződben cookie-kat (adatfájlokat) tárolunk a felhasználói élmény javítása érdekében. További információk