Tanulmány a különböző GMO határértékek betartásának költségeiről a hagyományos vetőmag előállításban (Dr. Nick tanulmány)

 

Az elmúlt év folyamán az Európai Vetőmag Szövetség (ESA) több tagjának segítségével együtt dolgozott dolgozott Prof. Nicholas Kalaitzandonakes (dr. Nick) /Missouri Egyetem/ a különböző GMO határértékek betartásának a hagyományos vetőmag előállítás során felmerülő költségeit vizsgáló tanulmány elkészítésében. A tanulmány specifikusan az európai vetőmag előállítás körülményeit veszi alapul.

 

Kalaitzandonakes a világ vezető szakértői közé tartozik a szabályzóknak való megfelelés költségszámítását illetően. Korábban az ő irányításával készült el egy hasonló tanulmány az USA-ban.

 

Az ESA meghívására a professzor novemberben Brüsszelbe látogatott, ahol az előzetes eredményeket az EU Bizottságának képviselői elé tárta. Az eredmények igazolják az ESA várakozásait, miszerint az európai vetőmagiparnak magasabb pluszköltségekkel kell szembenéznie, mint a versenytársainak, részben a vetőmagipar szerkezete (kisebb üzemek) részben a vetőmagtermesztés szerkezete (nagyszámú kis szaporító területek/ magas fajtaszám) miatt. A végleges eredmények közlésére egy tudományos felülvizsgálat után kerülhet sor. Az ESA a tagsága számára egy összefoglalót készít, ami várhatóan még az év vége előtt rendelkezésre fog állni.

 

Az ESA által rendezett november 7-i ülésen 25 EU Bizottsági képviselő vett részt 8 különböző főigazgatóságról. Ezenkívül jelenvolt a Bizottsági Közös Kutatóközpont (JRC) több munkatársa is, akikkel a professzor részletes megbeszélést folytatott a tanulmányban felhasznált módszertanról. Úgy tűnt, hogy az ülés végén a Bizottság elfogadta a felhasznált tudományos modellt és az európai vetőmag vállalatok adatszolgáltatatásán alapuló következtetéseket.

 

Egy másik ülésre az ESA meghívta mindazon képviselőket az egyes főosztályokról, akik a GMO ügyekért felelősek, ahol a határérték javaslatok kerültek megvitatásra. Összességében  45, a kérdésben kulcsszereplő személlyel sikerült megbeszéléseket folytatni a professzor látogatásának három napja alatt.

 

A visszajelzések nagyon pozitívak voltak és az EU Bizottsági képviselőkre nagy benyomást tett a tanulmány részletessége és komolysága.

 

          © VSZT 2015. | © Web:

A böngésződben cookie-kat (adatfájlokat) tárolunk a felhasználói élmény javítása érdekében. További információk