2009. augusztus 28., péntek 11:10

 

 

Főtitkári köszöntő

 (ESA Hírlevél 2009. május-június)

 

Tisztelt Tagok!

 

Lassan három hónap telt el  az Antalyaban (Törökország) megrendezett ISF Kongresszus óta, ahol közülünk sokan megjelentek. A számos aktualitás mellett az ISF testületek több hosszú távú témát is felvetettek és megvitattak. A közgyűlésen emellett néhány viszonylag új fejlemény és napvilágot látott, ami felkeltette az érdeklődést.

A Német Szövetségi Kormány döntése, miszerint betiltják a GM kukorica termesztését, megdöbbentette néhány Európán kívüli kollégánkat. Egészen addig közülük sokan odafigyeltek a Görögországban, Olaszországban, Ausztriában és később Franciaországban koncentrálódó ellenzőkre. Ezekben az országokban, az igen aktív gazdaszervezetek, fogyasztói és környezetvédő csoportok régóta jelentős szövetséget formálnak. Véleményük szerint az egyre inkább iparosodó mezőgazdaság felelős a biodiverzitás csökkenéséért, illetve akár az egészségünket is veszélyeztetheti. A német álláspont megváltozása jól jelzi annak az újabb hosszú vitának a kezdetét, mely az EU engedélyezési rendszeréről, az Unió és a tagországok felelősségéről, valamint a társadalom és gazdaság szabad döntési alapelvéről szól. Sokkal nagyobb a tét, mint „csupán” a GMO-k vagy egy speciális termék. Itt a kutatás szabadsága, az új technika és eljárás felhasználhatósága, a biztonságos termékek értékesítése, valamint az EU politikai és közigazgatási rendszerének megbízhatósága forog kockán.

Az Európa Parlamenti választásokon a korábbiakhoz képest igen alacsony volt a részvételi arány. Számos országban a radikális pártok húztak hasznot ebből a közömbösségből. Ennek ellenére nem sikerült minden furcsa és fundamentalista pártnak bejutni. Az mindenképpen elmondható, hogy amilyen változatos az új Európa Parlament, várhatóan olyan kiszámíthatatlan is lesz. A politikai többség megteremtése jelenleg az egyik legnépszerűbb brüsszeli beszédtéma. A bizonytalanságok ellenére biztosan állítható, hogy az új Európa Parlament általánosan kihívást jelent a lobbizók számára. Mind brüsszeli, mind pedig tagállami szinten nagyon sok időt és erőfeszítést igényel majd a szükséges kapcsolatok kialakítása az új, különböző párti Európa Parlamenti Képviselőkkel, a bizottságokkal és a munkacsoportokkal. De ez egy újabb lehetőség, hogy a politikusok – akik lelkesen keresik a lehetőségeket és az érdekes témákat – figyelmének középpontjába kerüljön az ESA és a vetőmagipar.

Térjünk vissza az ISF-hez. Tagunk, a Plantum NL állásfoglalását a szellemi tulajdonról nem sokkal az ISF Kongresszus előtt fogadták el, melyet természetesen nagy érdeklődés övezett Európa- és világszerte. A szellemi tulajdon védelme gyakran az egyik legfontosabb terület az innovatív iparágakon belül, egyértelmű, hogy ezek közé tartozik a vetőmag ágazat is. Ennek fényében a nagy érdeklődés természetesen elvárható volt. Az ESA-nak a következő hónap közepén tartandó a területtel foglalkozó munkacsoport ülésén lesz először alkalma betekinteni a holland megbeszélések hátterébe, megvizsgálni az állásfoglalás új (és régi) elemeit, valamint kapcsolatát más világ- és Európa szintű állásfoglalásokkal. Természetesen ez is hozzájárul a bizottság folyamatos munkájához, melynek következtében az ESA állásfoglalása a szellemi tulajdonjogokról folyamatosan a lehető legfrissebb és legértékesebb az ágazat, a politikusok, és a harmadik felek számára. Tehát nagy kihívást jelentő megbeszélések és feladatok állnak előttünk, de ha azzal az elhivatottsággal, energiával és közös akarattal nézünk szembe velük, melyről a vetőmagipar híres, akkor biztos vagyok benne, hogy győzedelmeskedünk.

 

 

 

Üdvözlettel                        

Garlich v. Essen                   
főtitkár                          

          © VSZT 2015. | © Web:

A böngésződben cookie-kat (adatfájlokat) tárolunk a felhasználói élmény javítása érdekében. További információk