EU agrárpiaci kilátások a 2004-2011 közötti időszakban és a bővítés hatásai

 

A publikáció egy képet ad arról, hogy milyen folyamatok várhatóak 2011-ig. Az előrejelzés 2004. október végéig elérhető információkon és becsléseken alapul.

 

A jelentés három fejezetből áll. Az első fejezet a piaci kilátásokról szól, termékcsoportonként elemezve a 2011-ig várható tendenciákat. A második fejezet az újonnan csatlakozó országok piaci helyzetét és a várható mezőgazdasági jövedelmek alakulását elemzi, összehasonlítva, hogy mi történt volna akkor, ha elmarad a csatlakozás. Az utolsó fejezet pedig különböző nemzetközi szervezetek és intézmények összefoglaló elemzéseit tartalmazza a közép és hosszú távú agrárpiaci kilátásokról.

 

Az EU gabona, hús, tejtermékek piacának középtávú kilátásai mérsékelten pozitívak, köszönhetően a CAP reformnak, a kedvező világpiaci helyzetnek, valamint a dollár várható erősödésének. Az árpa továbbra is veszíteni fog versenyképességéből különösképpen összehasonlítva a lágy búzával és a kukoricával. A EU belső gabona felhasználása középtávon azonos szinten marad, főként a gyengén növekvő állatállomány miatt, illetve az új tagországokban takarmányozás terén elért növekvő hatékonyságnak köszönhetően. Az eladatlan készletek várhatóan növekedni fognak, de kezelhető szinten maradnak.

 

Az Európai hús szektor várhatóan visszatér a normális kerékvágásba az extrém piaci körülmények után, amit elsősorban a BSE, száj- és körömfájás (2001) és madárinfluenza (2003) járványok okoztak. A szarvasmarha piacon jelenleg a belső fogyasztás meghaladja az előállítást és ez az állapot 2011-ig fennmarad. A sertés és szárnyas termelés középtávon növekedni fog, valamint a régi és új tagországok közti kereskedelem is intenzívebb lesz. A tejtermékek piacán is növekedés várható és helyre áll a piaci egyensúly. A sajt előállítás és fogyasztás növekedni, míg a vaj és soványtejpor felhasználás csökkeni fog.

 

A jelentés különböző elemzéseket is tartalmaz a bővítés várható hatásairól is. A mezőgazdasági áruk kereskedelme az EU-ön 25-belül tovább növekszik, különösképpen olyan régiókban, ahol a szállítási költség nem jelentős. A piac egészét tekintve a kilátások pozitívak és a mezőgazdaságban dolgozók jövedelme várhatóan tovább emelkedik. A 2003-as jövedelemszinthez képest 2011-ig a teljes munkaidőben foglalkoztatottak várható jövedelme megduplázódik az új tagországokban. A csatlakozás elmaradása esetében a mezőgazdaságból származó jövedelmek 2006. után fokozatosan csökkentek volna.

 

Letölthető táblázatok a 2011-ig várható gabona termelésről az EU-ban

 

A teljes angol nyelvű jelentés megtekinthető: http://europa.eu.int/comm/agriculture/publi/caprep/prospects2004b/index_en.htm

 

          © VSZT 2015. | © Web:

A böngésződben cookie-kat (adatfájlokat) tárolunk a felhasználói élmény javítása érdekében. További információk