EU-Oroszország közötti egyezmény a növényi termékek (vetőmag is) kereskedelmét illetően

 

Előzmények:

 

2004 nyarán Oroszország problémákat jelentett a nyugati virágtripsz (Frankliniella occidentalis) fertőzéssel kapcsolatban egyes növényi terméket tartalmazó szállítmányokban. Továbbá panaszkodott az áru minősítésével, ellenőrzésével kapcsolatos hiányosságok miatt is. Oroszország megakadályozta a növényi termékek exportját egyes EU országok esetében (Dánia, Észtország, Németország és Hollandia), mivel úgy vélte, hogy nem tesznek hatékony lépéseket a kérdés rendezése érdekében. Az érintett országok kétoldalú tárgyalásokba kezdtek az orosz hatóságokkal. 2004. decemberében a tárgyalások lefolytatását az EU Bizottsága átvette a tagországoktól. Az Európai Vetőmag Szövetség /ESA/ többször a Bizottság tudomására hozta, hogy a megállapodás nagy jelentőséggel bír az európai vetőmag iparra is.

 

Egyezmény 2005.03.16.

 

Az Európai Bizottság befejezte az EU exportra vonatkozó egységes növény-egészségügyi bizonyítvány kibocsátásával kapcsolatos tárgyalásait Oroszországgal. Oroszország figyelmeztetett, hogy bezárja piacát minden, az EU-ból származó növényi termék elől, ha nem kerül bevezetésre az egységesített növény-egészségügyi bizonyítvány 2005. április 1.-ig. Ezt elkerülendő intenzív tárgyalás vette kezdetét Oroszország és az EU között melynek eredménye egy olyan 3 hónapig tartó átmeneti időszak, amelyben mind a régi, mind az új bizonyítványok egyaránt használhatók.

 

A megállapodás kitér mindazon problémákra, amelyet az orosz fél felvetett, így a bizonyítvány kiadására vonatkozó biztonsági előírásokra is. Mindkét fél célja a bizonyítvány kiadásával kapcsolatos visszaélések elkerülése.

 

Következő lépés

 

Minden tagországnak feladata, hogy bevezesse a megállapodás eredményeként kidolgozott új növény-egészségügyi bizonyítványt. A három hónapos átmeneti időszak érvényben van az új bizonyítványok bevezetéséig.

 

További részleteket is közlünk mihelyst rendelkezésre állnak.

 

 

Garlich von Essen
Európai Vetőmag Szövetség

          © VSZT 2015. | © Web:

A böngésződben cookie-kat (adatfájlokat) tárolunk a felhasználói élmény javítása érdekében. További információk