Friss információk a várható 2006-os francia kukorica szezonról

A VSZT évente több alkalommal egyeztet a Francia Kukorica Szövetséggel országaink kukorica termesztésével kapcsolatban.

A franciaországi várható helyzet összefoglalója olvasható az alábbiakban.

 

Szemeskukorica

Terület 1.470 000 ha (-8% / 2005)

A 2003 és 2005 évek szárazságának gazdasági és lélektani hatásai tovább csökkentették a szemeskukorica  vetésterületeket mind Franciaországban, mind pedig az Unió déli területein.
2006 az összevont terület alapú támogatás, az SPS bevezetésének az éve több országban, beleértve Franciaországot is.  A termeléstől történő leválasztás (75%-os decoupling), tovább csökkentheti a vetéskedvet, főként a kedvezőtlenebb  területeken.
A márciusban lehullott csapadék hatására esetleg mégis emelkedhet a szemeskukorica vetéskedv a januárban előre   jelzetthez képest (különösen Közép-Nyugaton).

A GM kukorica termesztés néhány ezer hektáron várható.

 

Siló

 

Terület: 1.440.000 ha (nincs változás 2005. évhez képest)
Száraz körülmények között a silókukorica az utolsó lehetőség a takarmányozásra, amikor már a füvek kiszáradtak.

 

Vetőmag

 

Terület: 40.000 ha (-15% / 2005)
A magas francia és európai készletek miatt a vetőmag előállítás csökken 2006-ban.
Nagy verseny várható a hazai és export piacokon egyaránt. Románia is megjelenhet, mint potenciális versenytárs.

 

Bioetanol

 

Február 28-án a francia kormány bejelentette további 1.335.000 tonna biodízel és 465.000 tonna bioetanol  előállításának jóváhagyását. Emellett új tendereket írt ki további 950.000 tonna biodízel és 150.000 tonna bioetanol  gyártására.
Az AB Bioenergy France (ABF) üzeme lesz az EU-ban az első kukorica alapú bioetanol előállító üzem (100.000 tonnát már jóváhagytak és 80.000 tonna még jóváhagyásra vár, tehát összesen 180.000 tonna, amely 500.000 tonna szemes  kukoricának felel meg).

 

GMO

 

Az új biotechnológia törvény az országgyűlés előtt van, amely megteremti a GMO felhasználást Franciaországban. (A  biotechnológiai bizottság felelős minden új GMO engedélyeztetéséért, a gazdálkodóknak bejelentési kötelezettségük van  az Agrár Minisztérium felé a GMO vetésterületekről, valamint alkalmazni kell a koegzisztencia szabályait.)
A kukorica esetében a koegzisztencia előírásai a szakmai szervezetek intézményei által elvégzett kísérleteken    alapulnak. Alapvető szabályai: az Agrár Minisztérium helyi irodájának értesítése, az összes vető és betakarító    berendezés alapos tisztítása a GM növény után, teljes nyomonkövethetőség biztosítása, a GM vetőmag címke megőrzése, a  gabona tároló cégek megfelelő informálása, 25 m izolációs távolság betartása a nem GM-kukoricától (ha lehetséges 10 m  puffer sorok használata). Ezekkel a lépésekkel a 0,9% GMO fertőzöttségi határérték alatti szint biztosítható. A kártérítési felelősség kialakítása még egyeztetés alatt van.

 

Öntözés

 

Az idei évben további öntözési korlátozásokra lehet számítani. A médiákban elég intenzív kampány folyik a  mezőgazdaság vízpazarlására és a felszíni vizek szennyezésére vonatkozóan.

 

Növényvédelem

 

A Gaucho, Poncho, Regent csávázó szerek használatának betiltása továbbra is érvényben van. Azonban a növényvédő szerek engedélyezéséről szóló 91/414/EK Direktíva felülvizsgálatát követően pozitív előrelépés várható a kérdésben.

 

          © VSZT 2015. | © Web:

A böngésződben cookie-kat (adatfájlokat) tárolunk a felhasználói élmény javítása érdekében. További információk