Rövid francia sajtószemle

Ezen a héten három érdekes rövidhírt választottunk a La France Agricole „c” mezőgazdasági hetilapból.

Beszámolunk egy újfajta bio-üzemanyagról, a gabona intervenció jelenlegi helyzetéről, valamint a minősített vetőmaghasználatot ösztönző „játékos” akcióról.

 

Bioüzemanyag

A Volkswagen, a Shell és egy kanadai biotechnológiai gyár együttesen kezd bele Németországban a cellulózból előállított etanol gazdasági megvalósíthatósági tanulmányába.
Ezt az új bio- üzemanyagot a szalmában és a kukorica szárában lévő cellulózból állítja elő a kanadai cég. Ennek az üzemanyagnak a használata 90%-al csökkentené az autók szén-dioxid kibocsátását. A kanadai társaság cellulózból származó etanollal 2004 áprilisában kereskedett először.

 

Gabona intervenció

 

A gabona intervenciós felajánlások Franciaországban 88 690 t-val nőttek egy hét alatt, az Onic jelentése szerint. Összességében eléri a 152.254 tonnát, amiből 130.640 t búza, 21.614 t árpa.
Az EU25 esetében a gabonaintervenciós felajánlások január 8-án elérték a 6,7 Mt. Ez 3,2 Mt kukorica, 2,4 Mt búza, 1,1 Mt árpa. A legnagyobb részét a felajánlásoknak Magyarországon rögzítették (3,7 Mt)

 

Minősített vetőmag használat

 

Minősített gabonavetőmag használatra ösztönző akciót kezdtek (2005 nyarán) a minősített vetőmagot előállító cégek.

 

A játékos „Vessen, ez a nyerő!” akcióhoz 2500 vetőmag-kereskedő, 230 szövetkezet csatlakozott egész Franciaországban, lehetővé téve ezzel, mintegy 125.000 gabonatermesztőnek a játékban való részvételt kaparós sorsjegyek vagy tombola formájában. Az akció végén személyi számítógépeket és egyéb reklám tárgyakat lehetett nyerni.
A kampány időszakban a minősített vetőmag használatot óriásplakáton is hirdették.
Több mint 1600 „Minősített gabonavetőmagot a minőség szerelmeseinek!” reklámszlogennel ellátott plakátot helyeztek el vidéken. A minősített vetőmaghasználaton keresztüli kampány egy igen erős üzenete a minőségnek és a jövő iránti felelősségérzetünknek.

 

          © VSZT 2015. | © Web:

A böngésződben cookie-kat (adatfájlokat) tárolunk a felhasználói élmény javítása érdekében. További információk