Francia vetőmag-export
(2004/2005-ös év)

  

Körülbelül 15 éve a vetőmagszektor külkereskedelmi mérlege pozitív. A 2004/2005-ös gazdasági évben az export-többlet 255 millió euró, ez 12%-al több, mint az előző évi, ami 228 millió euró volt.

 

francia%20export%20copy.jpg
 

 

Franciaország Európa elsőszámú vetőmagtermesztője, emellett egy európai feldolgozási, logisztikai központ néhány növény esetén (pl. kukorica).

 

A viszonylag magas importnak (363 M€) az a magyarázata, hogy ennek nagy részét tovább értékesítik,  csak egy kis része kerül belső felhasználásra.

 

2004/2005-ben az export értéke 617 millió euróra emelkedett (3%-os növekedés) a 2003/2004-es 600 millió eurós értékről. A francia vetőmagszektor forgalmának egy kicsivel több, mint 30%-a export.

 

A pozitív mérleghez hozzájáruló főbb növénycsoportok: kukorica (132 M€), zöldségfélék (82 M€), cukorrépa (25 M€) és olaj-ipari növények (15 M€).

 

A cukorrépa 1995 óta első alkalommal került a második helyre a szántóföldi növények között. Az előnyös helyzet a különösen jó szezonnal magyarázható, de a brüsszeli tárgyalási folyamatban lévő új cukorszabályozás nagy valószínűséggel jelentősen érinteni fogja az ágazatot az elkövetkező években.

 

A takarmányszektor összességében deficites. A növénycsoporton belül az export-import egyenleg egyedül pillangósoknál (lucerna, herefélék) pozitív 3 M€-val. A pázsitfűfélék esetében jelentkezik a legmagasabb deficit 22 M€ körül.

 

A francia vetőmagipar ügyfelei többnyire az Európai Unióban vannak, az export értékének több mint ¾-ed része ezekbe az országokba kerül. Németország messze a legfontosabb export célország. Hollandiát az export újbóli fellendülése Franciaország második legfontosabb ügyfelévé tette és ez csökkenti a kereskedelmi mérleg hiányának egy részét.
Egyéb fő partnerek: Olaszország, Spanyolország, Belgium, Lengyelország.

 

A harmadik országok (a Maghreb országok (Marokkó, Algéria, Tunézia), Közel- és Távol-Kelet, és az USA) messze elmaradnak Franciaország első partneri körétől.

 

 

fr%20exp%20tabl.jpg 

 

 
 

          © VSZT 2015. | © Web:

A böngésződben cookie-kat (adatfájlokat) tárolunk a felhasználói élmény javítása érdekében. További információk