Friss francia vetőmagos hírek

 

 

Az e heti francia sajtószemlénkben egy rövid felvilágosítást adunk a Franciaországban szaporításra engedélyezett kalászos fajtákról, valamint beszámolunk a kukorica vetőmag szaporítás aktualitásairól

 

 

2006-os SOC kalászos fajtalista

 


A SOC (Service Officiel de Contrôle et de Certification des Semences) a francia Hivatalos Vetőmag-ellenőrzési és Elismerési Szolgálat, amely a Vetőmag Szakmaközi Szervezet (GNIS) technikai szolgálata. A vetőmag-minősítés a francia jogszabályok szerint állami feladat, ezzel a feladattal van megbízva a SOC.

A francia fajtakatalógusban nem szereplő, de az európai listán megtalálható kalászos fajták különösebb eljárás nélkül forgalmazhatók Franciaországban. Viszont a franciaországi szaporításokhoz szerepelniük kell ezeknek a fajtáknak egy SOC által nyílván tartott speciális listán. Ugyanez a szabály érvényes a Svájcban jegyzet gabonafajtákra is, amelyek „közösségi fajta” státuszt élveznek.
Ez a SOC lista -a Franciaországban szaporítható közösségi fajták listája- minden évben megújul a szaporítási kérelmek alapján. Ezeknek a fajtáknak egy részét a francia piacra szánják, másik részét pedig külföldre, mely esetében a franciaországi szaporítás csak a elit vetőmagra vonatkozik. A kereskedelmi vetőmag szaporítása és a gazdálkodóknak való értékesítése más országokban történik, ott ahol az adott fajtának a minősített vetőmagját használni fogják. Jelenleg 186 kalászos szerepel a SOC listáján.

 

2006-os francia kukorica és kukorica vetőmag helyzet

 

A 2006-os évben a francia kukorica vetőmagtermesztő terület 40.012 ha volt, ami 17,7%-al kevesebb mint a 2005 évi 48.628 ha. A 40.012 ha-ból 1236 ha-on folyik bázisvetőmag szaporítás, ami csak 7%-al kevesebb az előző évihez képest.
Ellenben a GM-vetőmagszaporítások erős fejlődést mutatnak: 139 ha-ról 362 ha-ra emelkedett az ilyen jellegű vetőmag-szaporító területek nagysága. Ezeket a vetőmagokat főleg Spanyolországba és Franciaországba szánják.
A 2006-os évben a kukoricát kicsit későn vetették el, amit egy hideg majd egy száraz periódus követett, de a júniusi esők helyrehozták a lemaradást. Majd a júliusi kánikula gyorsította meg a vegetációt, olyan értelemben, hogy a címerezést több nappal korábban kellett megkezdeni a szokásosnál.
Az óriási júliusi hőség következtében öntözésre volt szükség, féltek a termékenyülési problémáktól is, melyet a hűvös május és a júliusi forróság eredményezhetett volna. Minden félelem és egyéb környezeti  hatás  ellenére augusztus elején a francia kukoricaszaporítások inkább jónak ítélhetők.  A vetőmagtermesztőknek jelentős mennyiségű csapadékra volt szükségük, mely július végén-augusztus elején lokálisan meg is érkezett.

 

Franciaországban a GM kukorica terület 4000-5000 ha, amiből a GM-vetőmagszaporító terület 362 ha. Greenpeace publikálni kezdte saját internetes honlapján a GM parcellák adatait (a gazdálkodó neve és címe, a parcella légifelvétele, és elhelyezkedése). Ami a kísérleteket illeti az agrárminiszter 17 új kísérleti fajtát engedélyezet, amiből 16 kukorica, mintegy 40 parcellán.  

          © VSZT 2015. | © Web:

A böngésződben cookie-kat (adatfájlokat) tárolunk a felhasználói élmény javítása érdekében. További információk