Vetőmagtermesztő területek jogosultsága a nemzeti kiegészítő támogatásra

 

Tudomásunkra jutott, hogy sokak számára nem egyértelmű, hogy kik jogosultak a nemzeti kiegészítő vagy más néven TOP UP támogatás igénybevételére. Az MVH információja szerint a tavalyi évben közel háromszor annyian nyújtották be igényüket támogatásra, mint ahányan jogosultak lettek volna erre.

 

 

 

A kérdést alapjában véve a 87/2004 (V.15.) FVM rendelet 25§-a szabályozza a következő módon:

 

 

25. § (1) A rendelet mellékletének II. pontjában felsorolt, támogatott vetőmag termesztése esetén a támogatás igénybevételének feltétele, hogy a mezőgazdasági termelő a 48/2004. (IV. 21.) FVM rendelet 14. § (1) bekezdés szerinti bejelentési kötelezettségének teljesítése során a vetőmag-szaporítási céllal hasznosított területet a Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszerről szóló 115/2003. (XI. 13.) FVM rendelet szerinti területazonosítási adatokkal is lássa el.

 

 

Ez konkrétan az MVH „Tájékoztató a területalapú támogatási rendszerben támogatást igénylő gazdálkodók részére” c. kiadványa alapján a következő eljárásrendet jelenti:

 

 

A vetőmagtermesztés esetén a támogatás igénybevételének feltétele:

 

 

· A vetőmagtermesztésnek az Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézethez (OMMI) történő bejelentése (termőhely minősítése), valamint a vetőmag minősítésre történő bejelentése.
· A vetőmag-termeltetési szerződés regisztráltatása az OMMI-nál.
· A termőhely MePAR szerinti azonosítójának (fizikai blokk azonosítója, parcella sorszáma, területadat) bejelentése az OMMI-hoz.

 

 

Az OMMI igazolja az MVH felé, hogy az adott területen valóban vetőmagtermesztés folyt és az a vonatkozó szabványoknak megfelelt. A kiegészítő nemzeti támogatás csak ezen igazolás megléte esetén folyósítható.

 

 

Fontos kihangsúlyozni tehát, hogy a nemzeti kiegészítő támogatás TOP UP támogatásra a rendeletben meghatározott növényfajok vetőmagtermesztése esetén csak a termelő jogosult, a termeltető vagy a termelővel szerződéses viszonyban lévő megrendelő nem.

 

          © VSZT 2015. | © Web:

A böngésződben cookie-kat (adatfájlokat) tárolunk a felhasználói élmény javítása érdekében. További információk