2009. oktober 19., hétfő 11:12

 

Továbbra is TILOS a neonikotinoidok használata Olaszországban

 (Az Olasz Mezőgazdasági, Élelmiszeri és Erdészeti Minisztérium nyilatkozata)

„Megerősítem, hogy a kukorica vetőmagok csávázásánál alkalmazott neonikotinoidok használatának felfüggesztését célzó határozat a következő vetési szezonban is hatályban marad. A helyzet világos: összehasonlítva az előző évvel – amikor 185 méhpusztulási esetről érkezett jelentés – ebben az évben a felfüggesztést követően csupán két méhpusztulási esetről kaptunk hírt. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül ezeket az adatokat, és nem hagyhatjuk magára a 75 000 méhészünket, valamint a több mint egymillió olasz kaptárt.”

Ezekkel a szavakkal nyitotta meg Luca Zaia Mezőgazdasági miniszter a XXI. Sana Kiállítást Bolognában, ahol az Egészségügyi miniszterrel együtt hivatalosan bejelentette, hogy 2010-ig meghosszabbítják a kukorica csávázására alkalmazott neonikotinoidok használatának felfüggesztését. Mindezt azért, mert nem lehet kizárni az összefüggést a hatóanyagok, a méhpusztulás és a kaptárak elnéptelenedése között.

„Ez nyilvánvalóan egy olyan egyszerű kezdeményezés a vegy- és gyógyszeripar számra, melynek célja olyan alternatív eljárások és innovatív termékek kutatása, melyek kevésbé terhelik a környezetet, de hatékonyságuk megegyezik a korábban alkalmazottakéval” – mondta a miniszter. „Ez az időszak jó lehet a vetőgép-gyártóknak, hogy olyan megoldásokat fejlesszenek ki, melyekkel jelentősen csökkenthető a csávázószerek leporlása, valamint jó lehet a növényvédő szergyártóknak, hogy zéró hatású csávázási eljárásokat találjanak.”

„Senkit nem akarunk megbüntetni” folytatta Zaia. „A lényeg inkább az, hogy az elővigyázatossági elven alapuló felfüggesztéssel kibékítsük a termelői szektorok résztvevőit, és így találhassunk egy egyszerű méhvédelmi megoldást, ami a mezőgazdaság számára is kifizetődő, és ezzel egy időben a kukoricatermesztők igényeit is kielégíti.”

A miniszter elismeréssel szólt az ökológiai gazdálkodásról: „A lehető legnagyobb mértékben szeretnénk támogatni az olasz bio termékeket, melyek a legjelentősebbek Európában, és fontos szerepet töltenek be nemzetközi szinten is. Ez egy növekvő terület, amely reprezentálja a minőség és megbízhatóság követelményeinek való megfelelést, és egyre inkább terjed az olasz fogyasztók körében. Emellett az ökológiai filozófia jól illeszkedik a helyi és szezonális mezőgazdasághoz, amit az olaszok igényelnek.”

„A mezőgazdasági és élelmiszerbiztonság áll kormányunk törekvéseinek középpontjában. Pénzügyi intézkedéseink a teljes szektor számára szükséges forrást biztosítják” – fejezte be beszédét Zaia.

          © VSZT 2015. | © Web:

A böngésződben cookie-kat (adatfájlokat) tárolunk a felhasználói élmény javítása érdekében. További információk