Standard vetőmagvak szántóföldi szemléje /ÁLLÁSFOGLALÁS/ 

 

Az 50/2004. (IV. 22.) FVM rendelet 13.§. szabályozza a standard zöldség vetőmag szaporítását. Ezen belül a 6. pont előírja „a standard szaporítást a Minősítő Intézet külön jogszabály szerinti díj megfizetése ellenérben a vetőmagtétel legfeljebb 15 %-ig – terjedelemben - ellenőrzi”.

 

A vetőmagtételt szántóföldi területen nem lehet ellenőrizni. Értelemszerű, hogy a 15 % a szemlélt terület nagyságára vonatkozik. Az OMMI szemlélheti a standard területet teljes mértékében, ez azonban térítésmentes hatósági feladat lehet csak. Ennek 15-%-át azonban minden esetben jogosan számlázza le.

 

A fentiekre az OMMI központ figyelmét felhívtuk, felkértük, hogy a jogszabály homályos fogalmazása ellenére a józan szakmai követelmények szerint járjon el, amit az OMMI illetékesei tudomásul vettek.

 

Ennek ellenére több bejelentést kaptunk, hogy 100 %-os területek leszemlézése is előfordult. Ez a módszer legjobb belátásunk szerint is rendeletellenes és törvénytelen.

 

Ezért javasoljuk, mindazok, akik ilyen számlát kaptak a fenti rendelet megjelölt paragrafusát meghivatkozva a számlát kifogásolják meg.

 

Budapest, 2004. szeptember 28.

 


 Dr. Hullán Tibor
 igazgató

          © VSZT 2015. | © Web:

A böngésződben cookie-kat (adatfájlokat) tárolunk a felhasználói élmény javítása érdekében. További információk