Sürgős növényvédelmi tudnivaló

 

 

Tisztelt Vetőmag Terméktanácsi Tag!

 

Az újság V. 19.-én megjelenő számában foglalkozunk a vetőmag-előállítás növényvédelemmel kapcsolatos feladataival. Tapasztalat szerint a VT tagsága – bonyolult és hosszú növényvédelmi előírások miatt – nincs tisztában egyes részletekkel. Márpedig ezek elmulasztása a vetőmag-előállítás eredménytelenségét jelentheti. A leírtakon kívül ill. annak kiegészítésére az alábbiakra hívom fel a figyelmet.


1. Vöröshagyma /Allium cepa/, Mogyoróhagyma /Allium ascalonicum/ és Metélőhagyma /Allium schoenoprasum/ fajok fajtáinak vetőmag-előállítását minden év V. 15.-ig be kell jelenteni a Szolgálatnál, termőhelyi szemle után kerülhet sor laboratóriumi vizsgálatra és növényútlevél kiadására. Ezt a 7/2001 (I. 17.) FVM r. 9.sz. melléklete írja elő.

 

2. A jelenleg érvényben lévő hazai jogszabályok a hibridkukorica és a paprika előállításánál is bejelentési kötelezettséget írnak elő. Bejelentést a Növényvédelmi Szolgálat felé kell megtenni. Valószínűleg a jövőben hibridkukorica előállítással kapcsolatosan lesz rendeletmódosítás, ez azonban ismeretlen jövő.

 

3. „Növényútlevél” általános kísérő okmány lesz, mivel többféle (szántóföldi, laboratóriumi, stb.) vizsgálatok eredményeinek összefoglalásaként jelenik meg. Az érintett cég szigorú követelmények betartása mellett jogosultságot kaphat, hogy saját forgalmazására kiadjon növényútlevelet. A kiadási felhatalmazás időbeli és tartalmi korlátozásait a felhatalmazás fogja tartalmazni. Felhatalmazás iránti kérelmet az illetékes megyei NTSZ-hez kell benyújtani.

 

Budapest, 2004. május 6.

 

Dr. Hullán Tibor

 

          © VSZT 2015. | © Web:

A böngésződben cookie-kat (adatfájlokat) tárolunk a felhasználói élmény javítása érdekében. További információk