2008. február 27., szerda 14:13

 

Megnyílt a világ első vetőmagbunkere

 

 

 

A Norvégiától Északra fekvő Svalbard szigetén a Norvég Királyság létesítette a világ első vetőmagbunkerét, mely a különböző természeti katasztrófáktól, valamint háborúktól és egyéb előre nem látható fenyegetettségektől kívánja megóvni a Föld növényfajtáit.

 

A választás azért Svalbardra esett, mert a hideg, valamint az egész évben fagyos talaj garantálja, hogy a magvak konzerválva maradnak, még akkor is, ha az elektromos rendszer felmondja a szolgálatot. A szigetre naponta egyszer repülőgép érkezik, így jelenleg jónak mondható az infrastruktúrája.

 

A bunkert egy hegy gyomrában alakították ki, 120 m mélyen fekszik, így biztosítva van a konzerváláshoz elengedhetetlen örökös fagypont alatti hőmérséklet.

A bunkerben polcrendszereken helyezik el a vetőmagokat, négy rétegű fólia zacskókban, a magok folyamatosan mínusz 18 ˚C-ot igényelnek, ezen a hőmérsékleten évtizedekig, akár évszázadokig is megőrizhető csírázóképességük. 4 és fél millió minta befogadására alkalmas a létesítmény, egy minta 500 magból áll, így 2,25 milliárd mag megőrzésére alkalmas.

A hangsúly azokon a fajokon lesz, melyek élelmezési szempontból nélkülözhetetlenek, valamint a különböző betegségeknek ellenállnak, a fenntartható mezőgazdaságot segítik.

A svalbardi létesítményben a különböző nemzeti génbankok is elhelyeznek majd szaporítóanyagot, így a Föld egyedülálló természeti kincsei biztonságban lesznek. A létesítmény fő célkitűzése ugyanis az utóbbi.

Az alábbi honlapon további érdekes információk, valamint képek találhatók az építményről:

www.croptrust.org

 

 

          © VSZT 2015. | © Web:

A böngésződben cookie-kat (adatfájlokat) tárolunk a felhasználói élmény javítása érdekében. További információk