VSZT részvétel az OMÉK-on

 

A Vetőmag Szövetség és Terméktanács kiállítóként vett részt a 74. OMÉK-on. 

2005. augusztus 27. és szeptember 4. között került megrendezésre a 74. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás (OMÉK), amelyen a Vetőmag Szövetség és Terméktanács is részt vett. A területet az FVM AMC biztosította, a kiállítói pavilon felállításának költségeit pedig a VSZT az Alma Terméktanáccsal, az Első Magyar Szarvasgombász Egyesülettel, a Magyar Pékszövetséggel, az Országos Magyar Méhészeti Egyesülettel és a Tej Terméktanáccsal közösen finanszírozta.

 

A rendezvény nagyszerű lehetőséget biztosított arra, hogy az egyes cégek bemutatkozó anyagai, kínálatai eljussanak az ország különböző pontjairól érkező látogatókhoz, érdeklődőkhöz (a kiállítást 130 ezer hazai ill. külföldi látogató tekintette meg).

 

A VSZT levélben kérte tagságát, hogy juttasson el részére szóróanyagot. A közel 1000 tagból mindösszesen 21 cégtől érkezett prospektus: Agroselect Kft., Bóly Rt., Csenkesz Bt., DE ATC Karcagi Kutatóintézet, De Ruiter Seeds Kft., Délmag Kft., Gumo Kft., Károly Róbert Főiskola Fleischmann R. Kutatóintézet, Lajtamag Kft., Mezőmag Kft. (Szarvas), Saaten Union Hungária Kft., Satu Kft., SES VanderHave Hungary Kft.
Az Agrolinz Melamine Int. Mo. Kft., az Agromag Kft., a Gabonatermesztési Kutató Kht., a Mezőgazdasági Kutató-Fejlesztő Kht., a MTA Mg. Kutatóintézet, az Mv Elitmag Kft., az Mv Bázismag Kft. és a Veszprémi Egyetem Georgikon Mg.tud. Kar a részünkre eljuttatott szóróanyagon kívül saját standdal is képviseltette magát a kiállításon.

 

Az OMÉK hivatalos honlapja ill. kiadványa alapján a fentieken kívül a tagságból még kb. 25 cég jelent meg önálló standdal ill. társkiállítóként: ABO Trade Rt., Ádám és Társa Kft., Béke Agrárszövetkezet (Hajdúböszörmény), Borsod Agroker Rt., Farmer Kft. (Budapest), Fűszerpaprika Kutató-Fejlesztő Kht., Gitr Rt., Gran-Export Kft., Hajdúsági Gabonaipari Rt., Halászati és Öntözési Kutatóintézet, Hód-Mezőgazda Rt., Hunzag Kft., IKR Rt., Karintia Kft., KITE Rt., Monsanto Kft., Nunhems Hungary Kft., Pioneer Hi-Bred M.o. Kft., Raiffeisen Agrárház Kft., Róna Mg. Szövetkezet, Seminis Hungária Vetőmag Kft., Syngenta Seeds Kft., Szegána Kft., Szentesi-Mag Kft., Zöldségtermesztési Kutató Intézet Rt.

 

A VSZT az egyes cégek prospektusai mellett saját anyagaival is igyekezett színesebbé tenni a stand megjelenését. Külön erre az alkalomra készült egy szóróanyag a minősített vetőmag használatról, melyet a kiállító VSZT tagok segítségével is próbáltunk minél több érdeklődőhöz eljuttatni. A kiadvány a fémzárolt vetőmag használat fontosságára hívja fel a figyelmet, szemben a visszavetéssel együtt járó negatív következményekkel.
Szórólappal igyekeztünk népszerűsíteni honlapunkat ill. az azon belül működő Vetőmag börzét. Ez utóbbi 2004. évtől működő szolgáltatás, amelynek segítségével tagjaink - térítés ellenében - a honlapon elhelyezhetik vetőmag-kínálatukat, lényegesen megkönnyítve így a vetőmag-forgalmazók ill. -felhasználók egymásra találását (részletek ill. szerződés letöltése honlapunkon: www.vetomagtermektanacs.hu). Örömmel tapasztaltuk, hogy sokan használják rendszeresen az Internetet információ-szerzésre, köztük honlapunk „szakmai hírek” rovatát is, melyen keresztül igyekszünk a tagságot tájékoztatni minden jelentős, a vetőmag szakmát érintő kérdésről (jogszabályok, pályázatok, stb.)
Érdeklődéssel fogadták a korábban érvényben lévő, az EU-csatlakozás óta már csak ajánlott minőségi határértékeket tartalmazó szabványokat (MSZ 6353, MSZ 7145), valamint a jelenleg hatályos vetőmag törvényt és a hozzá kapcsolódó jogszabályokat tartalmazó cd-t (ez utóbbit korábban minden VSZT tag megkapta).

 

A stand látogatottsága közepesnek mondható. A nagyközönség – főként a kiskert tulajdonosok - elsősorban a zöldségnövény vetőmag-kínálatra volt kíváncsi ill. nagy érdeklődés mutatkozott az energiafű iránt. Számos szakiskolából érkeztek tanárok, akik szívesen gyűjtöttek információs anyagot, valamint a legtöbb falugazdász is felkereste standunkat. A komolyabb szakmai érdeklődők száma azonban alacsony volt.

 

A kiállításon megjelentek természetesen a legjelentősebb mezőgazdasági szaklapok képviselői is. A VSZT felkérést kapott az Őstermelő - Gazdálkodók Lapja szerkesztőségétől a vetőmag-felhasználás, termesztés témakörével kapcsolatos cikkek megírására, melyek a lap 2005/5. október-novemberi számának mellékleteként jelennek majd meg.

 

 

OMÉK díjban részesült VSZT tagok

 

ÁGAZATI DÍJAK:

 

Növénytermesztés:
I. díj: Agromag Kft.
II. díj: IKR Termelésfejlesztési és Kereskedelmi Rt.
III. díj: Matyó Mg. Szövetkezet
Kertészet, szőlészet, borászat:
III. díj: ZKI Zöldségtermesztési Kutató Intézet Rt.
Vidékfejlesztés:
I. díj: Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Kht.
Oktatás, szaktanácsadás, kutatás-fejlesztés:
I. díj: Gabonatermesztési Kutató Kht. – Gabonafélék olaj- és fehérjenövények nemesítése, termesztési vizsgálata.
III. díj: Veszprémi Egyetem Georgikon Mg. Kar (Keszthely) – Burgonyakutatás.
Agrárinformatika:
I. díj: IKR Termelésfejlesztési és Kereskedelmi Rt. – Digitális precíziós gazdálkodási adatok publikálása Interneten.
Különdíj:
GITR Agrárfejlesztő és Kereskedelmi Rt. – Krone Big X V8 önjáró silózó

 

 

          © VSZT 2015. | © Web:

A böngésződben cookie-kat (adatfájlokat) tárolunk a felhasználói élmény javítása érdekében. További információk